Presentatie en mini-symposium De Psalmen van de Vroege Kerk

Op vrijdagmiddag 8 november presenteren het St Irenaeus Instituut en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap De Psalmen van de Vroege Kerk. Op initiatief van ons instituut is hier de afgelopen vijf jaar door het vijfkoppige vertaalteam aan gewerkt. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats in de Koptisch-orthodoxe kerk te Amsterdam tijdens het mini-symposium ‘De Psalmen van de Vroege Kerk: een andere manier van lezen’. Het St Irenaeus Instituut wil u hiervoor van harte uitnodigen. Aanmelden kan door op de knop hieronder te klikken.

Datum: Vrijdag 8 november 
14:30 Inloop
15:00 Opening en welkom   
15:10 Lezingen door diverse sprekers; Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het NBG, overhandigt het eerste exemplaar aan Bisschop Arseny en andere genodigden.   
16:30 Afsluiting en borrel

Locatie: Koptisch-orthodoxe Kerk in Amsterdam  
Toegang van het mini-symposium is gratis. Aanmelden is wel verplicht.  

De Psalmen van de Vroege Kerk komt tegemoet aan de behoefte van Orthodoxen aan een Nederlandse vertaling van de Psalmen met de tekst van de Septuaginta als basis. Deze Griekse vertaling van het Oude Testament is ruim voor de geboorte van Jezus Christus in Alexandrië gemaakt en is sinds de Vroege Kerk voor de meeste Orthodoxe kerken maatgevend. Deze uitgave probeert de poëzie van de Psalmen in hedendaagse taal te ontsluiten, met behoud van kernwoorden uit de christelijke traditie zoals ‘zalig’, ‘genade’ en ‘barmhartig’.

De Psalmen van de Vroege Kerk biedt iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de tradities van de Vroege Kerk. De icoon op de omslag geeft de sleutel tot de ‘christologische’ manier van lezen van de eerste christenen: psalmdichter David verhaalt over Christus die voor hem is èn na hem komt. De inleiding vertelt over de ‘psychologische’ interpretatie van de woestijnvaders en -moeders: de vijanden waarover de Psalmen spreken zijn dan de geestelijke demonen waarmee men worstelt. De bijlagen bieden zicht op het liturgisch gebruik in het getijdengebed in Oost en West en het gebruik van de Psalmen in persoonlijk gebed.

Tijdens het mini-symposium zal worden ingegaan op deze onderwerpen door de sprekers:

  • Michael Bakker, rector van St Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut, gevestigd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen
  • Marten van Willigen, bijzonder Hoogleraar Bijbeluitleg Vroege Kerk aan de Theologische Universiteit Apeldoorn 
  • Mattias Rouw, auteur van onder andere Oude Wegen naar het Feest: 40 Dagen Geloofsverdieping uit de Vroege Kerk 
  • Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg en hoogleraar economie en theologie aan de Erasmusuniversiteit te Rotterdam.

Meer berichten van het St Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut